Friday, March 4, 2011

Laksa Johor




Laksa Johor ni kegemaran kami sekeluarga, resepinya dari ibu mertua Reen

1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)

Ikan parang - 1 kilo (kalau takde ikan kembung pun boleh)- ( dibakar dan diblender)
udang basah 100gm - ( direbus dan diblender)
isi ikan kurau - 10 gram dibakar dan diblender
1 1/2 paket kecil udang kering 50gm disangai dan diblender

Bahan B (dimesin)
bawang merah - 10 biji
bawang putih - 5 biji
cili kering - 15 tangkai
halia - 2 ibu jari
lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
serai - 2 batang

asam keping - 2 keping (masuk dlm kuah)
santan pekat sebiji setengah kelapa
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari/ laksa
Bahan Hias
limau kasturi belah 2 dan buang biji
timun buang tengahnya ambil bahagian luar sahaja, dipotong halus
tauge buang ekor (segar)
lobak masin (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
bawang besar hiris halus
lada merah/lada hijau dihiris
Daun kesum / daun selasih dan sedikit bunga kantan diracik halus

Sambal Belacan
lada merah 5/6 biji
Belacan - 30 gram dibakar
Sedikit garam

Cara-cara

1. Bakar ikan, udang kering, isi ikan kurau dan asingkan tulang dan diblender hingga halus.
2. Rebus udang - buang kulit dan diblender dengan air rebusan hingga halus
**Penyediaan kuah**
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan B, tumis hingga rempahnya masak dan wangi
2. Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1 minit
3. Masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
Masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air dan
masukkan asam keping
4. Tambah garam dan gula untuk rasa
5. Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
**Sambal belacan**
1. Mesinkan semua bahan dan hidangkan

No comments:

Post a Comment