Friday, March 4, 2011

Tomyam Ayam



Semalam dah masak lemak cili api udang, hari ni masak simple je..tomyam ayam. Tomyam ayam ni kegemaran anak-anak Reen, senang dan sedap. Resepi ni Reen dapat dari sepupu Reen, dia dapat dari orang Thailand.

Bahan - bahannya

air secukupnya
ayam ke,udang ke @ apa apa lah yang nak ditaruk
serai 4 batang - diketuk
Halia sebesar ibu jari - diketuk
lengkuas sebesar ibu jari - diketuk
bawang putih sebiji - diketuk
buah Tomato 2 biji - dibelah 4
2 biji bawang besar - dibelah 6
daun limau purut
2 biji limau nipis - ambil jusnya
daun ketumbar - untuk ditabur dan menaikkan aroma tomyam
6 biji cili padi - diketuk
garam dan gula secukup rasa


Cara-cara

1. didihkan air, masukkan semua bahan yang diketuk, masak sehingga naik bau serai dan mendidih
2. masukkan ayam, masak dalam 5 minit, kemudian masukkan tomato, masak sekejap, kemudian masukkan bawang besar dan cili padi
3. akhir sekali masukkan daun limau purut, garam, gula dan jus limau nipis.
4. masa nak makan taburkan daun ketumbar

No comments:

Post a Comment