Tuesday, March 22, 2011
Asam Pedas Ikan Pari
Bahan - bahan
600gm ikan pari
6 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3 sudu besar cili mesin
Sedikit kunyit hidup *
Sedikit belacan ~ optional
1/2 in halia * (* diblend)
air asam jawa/asam keping
daun kesum
500 ml air - kalau suka pekat krgkan air
1 biji buah tomato
garam dan gula secukupnya
minyak
Bersihkan ikan dan toskan.
Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan cili mesin.
Goreng hingga garing dan masukkan bahan blend.
Masukkan sedikit air dan biarkan hingga pecah minyak.
Masukkan belacan, air asam jawa dan air.
Biarkan hingga mendidih dan masukkan ikan, garam dan juga gula.
Masukkan pula daun kesum dan tomato.
Masak sekejap hingga ikan masak.
Labels:
Lauk - pauk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment